Købsguide: Fodboldstøvler til børn

At købe fodboldstøvler til børn er en kompliceret affære. Der er mange hensyn der skal tages, og mange valgmuligheder at undersøge. Jeg har her samlet en række gode råd om køb af fodboldstøvler til børn, som forhåbentligt kan hjælpe jer godt på vej.

Men først lidt generelt om børnefodboldstøvler.

Stjernernes fodboldstøvler
Hvert år udvikles der nye fodboldstøvler, og hvert år udstyres de store fodboldstjerner med det nyeste nye, og ikke mindst det dyreste af det dyre.

Sådan er det, og det er helt fint.

Nu er det jo ikke alle der har mulighed for at købe et par fodboldstøvler til 4.000 kr. Så producenterne udvikler også billigere modeller, med billigere materialer og ikke mindst ringere pasform. Nu koster et par fodboldstøvler mellem 800 og 1.500 kr. og dem sælges der rigtig mange af – Til voksne.

Men hvad får børnene så? De dygtige marketingsfolk hos Adidas, Puma, Nike og alle de andre, har for længst fået øjnene op for det store marked for børnefodboldstøvler. Så de har udtænkt en snedig plan. De udvikler såkaldte topmodeller, prisfastsætter dem til et sted mellem 500 og 1.000 kroner, der er en ringere udgave af den tilsvarende voksenmodel.

Samtidig producerer de en endnu billigere (og ringere) fodboldstøvle, en egentlig børnemodel, som de sælger for under 500 kroner. På den måde sikrer de sig at få alle med på vognen. Men ak, med pålimet og dårlige indlægssåler, billige materiale og elendig pasform, er børnefodboldstøvlerne ikke særlig gode for vores børns fødder.

Hvorfor er det så vigtigt?
Børn løber rigtig mange kilometer i deres fodboldstøvler, og det er ikke bare løb ligeud, men også baglæns, sidelæns og hurtige vendinger. Prøv selv at gøre tilsvarende i et par fodboldstøvler uden stødabsorbering og med en ringe pasform. Det vil hurtigt begynde at gøre ondt, og efter et stykke tid begynder skaderne at melde sig.

For at undgå skaderne er det derfor vigtigt at købe de rigtige fodboldstøvler til vores børn, og her vil jeg forsøge at give mit bud på hvordan.

Køb de rigtige fodboldstøvler
Det er egentlig ikke materialerne der er så vigtige. Det har noget med holdbarhed og lethed at gøre. Børns fødder vokser alligevel så hurtigt, at fodboldstøvler sjælendt når at blive rigtig slidte. Til gengæld er der 4 andre tin du skal være opmærksom på, når du køber fodboldstøvler til dit barn.

1. Den rigtige størrelse
Det lyder banalt, men det er det ikke. Fodboldstøvlen skal passe dit barns fod! En forkert størrelse medfører vabler og ømhed. Det er vigtigt at de hverken er for store eller for små. Støvlerne skal være så store, at de ikke klemmer om tæerne, og at de kan bevæge sig forholdsvis frit. De må til gengæld ikke være så store, at de ikke sidder stramt om hælen og giver den korrekte støtte.

Og lad nu være med at købe fodboldstøvler barnet ’kan vokse i’. Det giver en masse dårlige oplevelser for dit barn, og kan hurtigt resultere i manglende lyst til at spille fodbold.

Tip: Sørg altid for, at dit barn har de tykke fodboldstrømper på, når det prøver støvlerne.

2. Vælg den rigtige form
Kig på dit barns fødder. Er de smalle eller er de brede? I butikken stiller du dit barn op, med let spredte ben i en afslappet stilling. Stil en fodboldstøvle ved siden af barnets fod. Har støvlen og foden samme form, er du på rette spor.

Når barnet har støvlen på, skal den støtte om hele foden, og den må ikke klemme. Er pasformen ikke i orden, prøver du med andre fodboldstøvler fra andre producenter.

3. Fodens type
Vi har alle forskellige fødder, og det har børn også. Der findes grundlæggende tre typer af fødder:

Hulfod (høj svang): Oftest en stiv og ufleksibel fod, og der er behov for at aflaste både hæl og tå. Det er derfor vigtigt med en stødabsorberende støvle til denne type fødder. Samtid skal der også være god plads i den yderste del af fodboldstøvlen, da det forhøjet tryk på forfoden oftest gør den en smule bredere.

Normal svang: Her er presset fordelt ligeligt på hele foden. Spidse støvler kan give problemer, da denne type fødder oftest er brede.

Platfod (lav svang): Som platfodet er det rigtig godt med ekstra indlæg i fodboldstøvlerne. På den måde understøttes svangen, og noget af presset på fodsålen aftager.

4. Barnets valg
Barnet er naturligvis også en del af købsprocessen. Og det er nok ikke nogen hemmelighed, at barnet går mere op i form og farver end funktionalitet. Der er ikke nogen nem løsning på udfordringen, alle forældre står jævnligt i situationen med et protesterende barn, som ikke vil høre på sine forældres velmenende råd. En mulighed er at finde et par støvler der passer, og så gennemsøge internettet for en butik der sælger den pågældende model i den rigtige farve.

Slutligt er der bare at ønske held og lykke med jagten på de gode fodboldstøvler til dit barn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar